Boomverzorging
De velling van bomen is een vak apart!
Op YouTube verschijnen regelmatig filmpjes waar het niet helemaal goed afloopt. U bent gewaarschuwd! Een grote kettingzaag met een krachtige motor doet menig mannenhart sneller kloppen.
Voor de velling van bomen maken wij gebruik van wiggen, lier en afvangmateriaal. De verschillende klimtechnieken hebben wij onder de knie en kunnen, bij onvoldoende ruimte, de boom tak voor tak afbreken.
Daarnaast verzorgen wij handmatige en machinale kroonverzorging bij (volwassen) bomen.
Naast de vier gebruikelijke snoeimethoden is er ook het gebruikelijke onderhoud aan bomen, zoals het verwijderen van dood hout (Amerikaanse Eiken), plakoksels (Esdoorn), insnoering, takbreuk of schadeherstel ingeval van ijzel, storm of hevige sneeuwval.
De vier gangbare snoeimethoden.
Als eerste het uitlichten. Bij deze snoeimethode kort je meerdere takken in zonder dat het kroonvolume afneemt. Doel is om de belasting van de stam en de takken te verminderen en de boom in evenwicht te brengen.
Als tweede methode wordt het uitdunnen toegepast. Hierbij ga je een stap verder dan het uitlichten, door gehele gesteltakken weg te halen. Hierdoor krijg je een opener kroon voor extra lichtinval.
Het innemen van de kroon is een derde snoeimogelijkheid. Hierbij neem je maximaal 30% van het kroonvolume in om zo de belasting op de stam en ingenomen takken te verminderen.
Bomen die op hun standplaats te groot zijn geworden kunnen weer in hun omvang worden beperkt. Bedenk goed dat dit altijd een tijdelijke maatregel is.
De laatste mogelijkheid is een rigoureuze, namelijk het kandelaberen. Bij deze snoeimethode wordt 50-75% van de takken ingenomen. In de volksmond noemt men dit ook wel een amputatie. En daar lijkt het na de ingreep ook zeker op. Deze ingreep geeft, in tegenstelling tot een echte amputatie, een gigantische groeireactie. De boom moet de worteldruk (= sapstroom) kwijt wat een explosie aan groeischeuten kan veroorzaken.
Elke snoeimethode heeft zijn voor- en nadelen en is niet zomaar bij elke boom toe te passen. Realiseer daarbij ook dat er soortgebonden snoeiregels zijn zoals kans op bloeden (Esdoorn, Berken), gommen (Sierkersen) of verbranding (Beuken).